Fırın demiri ile kendinizi fırıncı ustası gibi hissedeceksiniz!

17-01-2023 15:46
Fırın demiri ile kendinizi fırıncı ustası gibi hissedeceksiniz!

Önce ekşi mayanıza bir isim vereceksiniz. Belki ekşi maya kavanozunun üstüne bu ismi bir etiket ile yapıştıracaksınız.  Özenle seçtiğiniz unlarla buzdolabında mayaladığınız ekşi maya ekmeği fırın küreğinizin üzerine alıp üstüne çizik atacaksınız. Ekmeği bir süredir fırının içinde ısı toplayan fırın demirinin üstüne kürekle sürüp kabarmasını keyifle izleyeceksiniz. Pişmesi tamamlandığında soğuması için fırından çıkardığınızda çıtır çıtır soğuma sesi kulaklarınızın pasını silecek. Kendi yaptığınız ekmeği keyifle ve ağız tadıyla tüketeceksiniz.

 

Fırın demiri ev fırınları için üretilen fırın taşlarından yeterli verimi alamayan kullanıcılar için geliştirildi. Fırın taşı ya da ateş tuğlası taş fırınların içinde önemli bir fonksiyon yerine getiriyor. 400 dereceye yaklaşan taş fırın iç sıcaklığını ürüne fırın demiri kadar hızla iletseydi ürünler şüphesiz yanardı. Esas amacı ısı iletimini düşürmek olan fırın taşlarının ev fırınlarında kullanılması amaca hizmet etmiyor. Taş fırınlara göre daha düşük bir sıcaklığa sahip ev fırınlarında daha çok ısı iletimine ihtiyacımız var ve fırın demiri bu işi fırın taşlarından on kat daha iyi yapıyor. Isıyı depolama kapasitesi ise taşlardan 2 kat fazla. Kolay temizlenmesi cabası. Fırın taşları üzerine düşen peynir vb. malzemeyi eritip içine hapsediyor ve yeniden ısıtıldığında dumana neden oluyor. Kırılganlıklarını da göz ardı etmemek lazım.

 

Yabancı Youtube yemek kanalları Adam Regusea, Alex@FrenchGuyCooking ve Vito Iacopelli pizza çeliğinin üstünlüklerini gözler önüne seren vidolar yayınladılar.
https://www.youtube.com/watch?v=UWVEgoEGnkY 
https://www.youtube.com/watch?v=ldo56hGAzHA 
https://www.youtube.com/watch?v=LVgT6uxdnu4
https://www.youtube.com/watch?v=yIFy30PHfzM&t=6s > çelik, döküm demir, taş ve alüminyum tepsi karşılaştırması. 
 

Bu bir pizza çeliği, tamam ama ismi neden çelik değil de demir. Malumunuz dilimizde çelik denildiğinde paslanmaz çelik akla gelmektedir. Fakat fırın demiri paslanır karbon çeliğinden üretilmiştir. Karbon çeliğinin paslanmaz çeliğe göre ısıyı iletme kapasitesi çok daha yüksektir. Bu nedenle isminde paslanan karbon çeliği daha çok anımsatan demir kelimesi kullanılmıştır. Fırın demirinin paslanmazlığı seasoning işlemi ile sağlanır. Fırın demiri önce çok ince bir tabaka ayçiçek yağı ile kaplanır ve fırınlanır. Ayçiçek yağı fırın demirinin üzerinde ısı sayesinde paslanmayı önleyen teflon benzeri fakat organik ve sağlıklı bir kaplamaya dönüşür. Bu kaplama kullanıcı tarafında evde yenilenebilir.


 

Evde pizza, pide, lahmacun ya da ekmek yapıyorsanız bunları bir de fırın demirinin üzerinde pişirmeyi deneyin. Sonuçlarına hayran olacaksınız. Ürünleri bir fırın küreği ile sıcak fırın demirinin üstüne sürün…

insentiv, fırın demiri'nin üreticisi ve satıcısıdır. 
Blog yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Ürünü satın almak isterseniz yüzde 5 indirimi bu kod ile alabilirsiniz: blogokuru

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.